Spise insekter: et alternativ til kjøtt?

Spiselige insekter nærmer seg det tyske matmarkedet. Den skumle crawlies-score med høyt proteininnhold og en mer bærekraftig produksjon enn kjøtt. Motbydelig mat eller sunn anrikning? Det er det du bør vite om grillet johannesbrød og Co.

Stekt veps i stedet for sjetonger, wormers burger i stedet for hakkede patties. Spiselige insekter er sett på som en lovende innovasjon i næringsmiddelindustrien. Ikke rart, for selv om det høres motbydelig til oss i begynnelsen: Den spiselige skumle crawlies scorer ikke bare med mye protein og en mer bærekraftig produksjon enn kjøtt.

Hvorfor spise insekter?

I dyrefoder har spiselige insekter lenge vært brukt til å oppfylle proteinbehovene til husdyr. Men de tilbyr også noen fordeler for folk:

Vitaminrik proteinkilde: Derfor er insekter sunn

Spiselige insekter er en utmerket kilde til omega-3 fettsyrer, vitaminer og viktige mineraler. I alle insekter er monoumettede og flerumettede fettsyrer til stede, og de skumle crawlene har noen ganger enda større proteininnhold enn kjøtt. Det eksakte proteininnholdet varierer avhengig av type insekt.

Insektprotein er mer klimavennlig

Studier viser at insekter er mer klimavennlige enn kjøtt:

de bruker mindre plass og vann enn storfe, griser eller kyllinger og forårsaker mindre utslipp av klimagasser.

Bærekraftig kjøttalternativ

Når det gjelder bærekraft, vil insekter også få verdi: deres spiselige andel er betydelig høyere ved 80 prosent enn for eksempel i storfe (40 prosent).

Enorme mangfold: Hvilke insekter kan jeg spise?

I Tyskland er spiselige insekter fortsatt uvanlige i Tyskland og ofte forbundet med avsky. Ifølge FNs FAO (Food and Agriculture Organization), serverer krabber allerede to milliarder mennesker over hele verden som en kilde til mat.Bjørner, larver, bier, hveps, myrer, gresshopper, crickets og mealworms er blant de ca. 2000 spiselige insektarter.

Hvor kan jeg smake spiselige insekter?

På det tyske markedet for Internett blir det også introdusert spiselige insekter og tilbys i mange forskjellige former: De er tilgjengelige som en matbit (f.eks. Stekt krydret sprut), i sjokolade eller honning, malt som insektsmalt (f.eks. som ingrediens for insektnudler) samt proteinstenger og pulver for idrettsutøvere.

I mange deler av Tyskland selges også insektsborgere med bøffel ormer gjennom et supermarkedskjede. Og det er allerede første restauranter hvor gjestene kan smake Buffalo ormer eller gresshopper.

Hvor trygt er forbruket av insekter?

Insekter som mat er fortsatt relativt nye for oss. Av denne grunn er det fortsatt mangel på spesifikke bestemmelser i den ansvarlige mathygieneforskriften. For eksempel er det ikke klare krav til lisensiering og identitetsmerking for insektproducerende og prosesseringsselskaper.

Østerrike er allerede et skritt foran. Her er en retningslinje for oppdretts insekter som mat. For eksempel står det at oppdrettsinsekter bare kan markedsføres dersom de gjennomgår varmebehandling eller behandling med andre metoder som høytrykksbehandling etter drap. Dette er for å sikre at alle bakterier blir drept.

Spise insekter – pass opp for allergier!

Allergi sufferers bør være forsiktig når du spiser insekter. For alle som er allergiske mot krepsdyr eller støvmidd kan vise en slik reaksjon selv i insekter. Derfor må mat som inneholder insekter være tydelig gjenkjennelig og merket som sådan, ikke bare for beskyttelse av allergikere. Fancy navn i ingredienslisten er ikke nok.

 

 

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70