Kongelig gelé – royal anti-aging?

Hva som gjør forskjellen mellom en kortvarig arbeiderbie og den langlevde dronningen kan også gi mennesker vitalitet og aldring.

Hva er kongelig gelé?

Royal gelé produseres i fôrsoppen og fremfor alt de maksillære (mandible) kjertlene til sykepleierbien. Råvarene er pollen og honning. Royal Jelly inneholder alle viktige næringsstoffer for utvikling av bier samt enzymer og biehormoner. Royal Jelly er en blekgul, tykk masse og smaker litt sur. I tillegg til 60-70% vann er 11-25% sukker (fruktose, glukose, sukrose) inkludert 9-18% proteiner og aminosyrer og 2-8% fett. Innholdet av 10-hydroksy-2-dekensyre, en fettsyre, er et trekk ved produktkvalitet (1-6%). I tillegg er spesielt B-vitaminer inkludert.

Royal gelé oppnås i spesialisert birøkt. For å animere bi-kolonien til overproduksjon av denne juice, blir dronningen fjernet. Biene begynner igjen å oppdra nye dronninger i honningkammen. Birøkteren bringer plastkopper i honningkammen og fyller dem med en bitte liten larve. Etter tre dager fjernes larven og bestanden av kongelig gelé (per celle ca. 0,3 gram) aspireres. Ekstraksjonen er veldig arbeidsintensiv og neppe verdt det i tempererte klima. I varmere regioner med en lengre bi-sesong kan det totale utbyttet til et folk være opptil 500 gram. Prisene er tilsvarende høye. Naturlig sinnede biavlere avviser produksjonen av kongelig gelé, da fjerning av dronningen for bi-kolonien en ekstrem stresssituasjon og et massivt inngrep i folks balanse.

Bruken av kongelig gelé stammer ikke, som ofte hevdes, fra tradisjonell naturopati, men kom først på 1950-tallet fra Frankrike. På det tidspunktet var det mistanke om en hormonell effekt, siden fôrjuicen fra infertile arbeiderlarver gjør fruktbare dronninger. Faktisk er verken mengden hormoner som er inneholdt, eller de små mengder næringsstoffer som proteiner og aminosyrer, relevante for mennesker.

Hva ligger bak annonsen for kongelig gelé?

Royal gelé, også kjent som Queen Bee Juice, tilbys i dag bare som et kosttilskudd (NEM), noen ganger blandet med honningprodukter. Royal gelé selges nylig i ampuller og frysetørkes i kapsler, delvis blandet med propolis eller blomsterpollen, men også beriket med ekstra vitaminer (f.eks. C-vitamin).

Royal gelé blir ofte referert til som “en av naturens mest dyrebare skatter” fordi “dronningbien ikke er født dronning, men matet til dronningen”. Siden dronningsbier lever omtrent 40 ganger lenger enn vanlige arbeiderbier og legger opp til 3000 egg per dag, overføres også disse egenskapene til mennesker. Dermed forbruk av kongelig gelé for å øke forventet levealder, libido og fruktbarhet, styrke immunforsvaret, øke vitaliteten og hjelpe med menopausale symptomer. Men slike påstander mangler det vitenskapelige grunnlaget.

European Food Safety Authority (EFSA) har faktisk undersøkt påstander fra produsenter og funnet at det ikke er noen årsakssammenheng mellom dem og forbruket av Gelée Royal. Uttalelser i henhold til hvilke kongelig gelé støtter immunforsvaret eller har visse effekter på stoffskiftet, blodkar, kjertelfunksjoner, hudhelse, vitalitet samt hjertehelse og normale kolesterol- eller blodlipidnivåer er derfor misvisende og dermed ikke tillatt.

Hvis vitaminer eller mineraler er angitt på emballasjen eller i reklamen, må disse mikronæringsstoffene identifiseres tydelig og de nøyaktige mengdene per daglig dose og uttrykkes som en prosentandel av referanseverdien. Som regel tilsettes disse vitaminer, f.eks. Som vitamin C. Dette er en annonse med begrepet “immunsystem” mulig. Denne uttalelsen refererer imidlertid ikke til den kongelige geleen, men bare til den tilsatte vitamin C.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70